Aktuality


Zveřejněno 26. 11. 2023

Pěšky na Rohožník - ne/legální průchod?

Reagujeme na čerstvou informaci o umístění informativních cedulí o údajném nelegálním průchodu z Květnice III na sídliště Rohožník.

Na úvod Vás chceme ujistit, že cestu na Rohožník zajistíme v každém případě! 

 

Jak jsme tedy nyní na tom? 

  • Bývalé vedení obce na veřejném zasedání dne 9. 8. 2023 informovalo, že jej v červenci 2023 kontaktoval Ing. Miroslav Pilz, jako nový vlastník tohoto pozemku s nabídkou odprodeje pozemku za cenu cca 13 tisíc korun za metr čtveřeční, nebo výměna za jiný stavební pozemek, který ale nebyl v majektu obce. V případě že by obec s nabídkou nesouhlasila, chce majitel pozemek oplotit.

 

  • Obec oslovila právního zástupce s žádostí o radu a informovala vlastníka, že vzhledem k omezení pravomocí o majetkových otázkách nemohou jednat.
  • Po mimořádných volbách a ustavení nového vedení nás pan Pilz dne 6. 11. 2023 kontaktoval znovu. Požádal o obnovení jednání, jinak přistoupí k oplocení.
  • Majitele jsme informovali, že tato cesta je pro nás důležitá, rozhodně chceme jednat a věříme, že se nám podaří najít řešení, které bude akceptovatelené pro všechny zúčastněné. A zároveň jsme ho požádali o trochu času, abychom se mohli v problematice zorientovat, zjistit všechny potřebné a související okolnosti.
  • Dne 20. 11. 2023 jsme od pana Pilze obdrželi email, kde vyjádřil pochopení, že není v našich možnostech ihned řešit vzniklý problém. A požádal o termín schůzky do 10. 12. 2023 s tím, že pak odlétá do zahraničí a vrací se až koncem ledna. 
  • O to větším šokem pro nás bylo, když jsme byli dne 26. 11. 2023 občany upozorněni na úmístění cedulí, informujících o nelegálním průchodu přes soukromý pozemek, který bude uzavřen.

 

  • Na základě doporučení právního zástupce jsme již 11. 11. 2023 kontatkovali MČ Praha 21, odbor ŽP a dopravy s žádostí o zahájení řízení ve věci určení právního vztahu. Jsme totiž přesvědčeni, že případné oplocení tohoto pozemku by bylo v rozporu s právními předpisy.
  • S vlastníkem pozemku samožřejmě budeme dál jednat. Zachování tohoto pěšího propojení je pro nás zásadní a podnikneme potřebné kroky k jeho zachování. 
  • O dalším vývoji Vás budeme průběžně informovat.

 

Krátce z historie

  • Cesta pro pěší tudy vedla od nepaměti, ještě dávno před tím, než začala výstavba lokality Květnice III, jak dokazuje letecký snímek z roku 2000 (viz níže). 
  • Po roce 2000 zde již byl povrch této cesty upraven betonovými panely a vybudováno veřejné osvětlení. Ty byly nahrazeny v roce 2018 recyklátovým povrchem a v roce 2020 byla cesta kompletně upravena do stávající podoby a bylo kompletně zrekonstuováno i veřejné osvětlení. Náklady na tyto akce nesla po dohodě s MČ Praha 21 obec Květnice.
  • Cesta je vybudována na pozemcích  parc. č. 649/14 k. ú. Květnice,  ostatní plocha – ostatní komunikace, ve vlastnictví obce Květnice, 794/23 k. ú. Květnice – orná půda ve vlastnictví Lesů ČR, a dále na pozemcích 795/1 a 4353 k. ú. Újezd nad Lesy  - ostatní plocha – ostatní komunikace ve vlastnictví Hl. města Prahy – Městská část Praha 21 a posledních cca 25 metrů po pozemku parc. č. 4312/29 k. ú. Újezd nad Lesy, zařazený do ostatní plocha – jiná plocha.
  • Se společností Lesy ČR bylo umístění cesty v minulosti projednáno. Tento stav, kdy cesta částečně vede po jejich pozemku vznikl tehdejší nepřesností katastrálních map před digitalizací.
  • Problém nastal s posledním úsekem, který do nedávna patřil Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Od tohoto úřadu pozemek koupil soukromý vlastník.

 

ZPĚT NA AKTUALITY